Vinařská oblast brněnská
První zmínky o pěstování vinné révy v této oblasti se datují od roku 1228, i když v Brně a jeho okolí bývaly vinice odnepaměti. Brněnské vinařství mělo velký vliv na rozvoj vinařství na jižní Moravě. V brněnské oblasti se nacházejí dvě vinařská střediska.
V prvním, kde převládají lehké písečné půdy, se převážně pěstují bílé aromatické odrůdy Pálava, Müller Thurgau, Tramín a Muškát moravský. V druhé oblasti převládají ve větším měřítku půdy štěrkovité, které zde umožňují pěstovat modré odrůdy, vína jsou zde tvrdší, získávají se z odrůd Frankovka a Portugal modrý. 511 pěstitelů v této oblasti pěstuje vinnou révu na 613 ha vinic.
V samotném Brně je pak 16 ha vinic, nejsevernějšími vinařskými obcemi jsou Viničné Šumice a Obřany, největší vinařskou obcí jsou Dolní Kounice se 159 ha vinic. V modrých odrůdách patří brněnská oblast k nejsilnějším, nejpěstovanějšími odrůdami jsou Svatovavřinecké, Veltlínské zelené, Müller-Thurgau a Frankovka.
Vinařské obce:
Blažovice,
Blučina,
Bošovice,
Bratčice,
Brno-Bystrc, Brno-Jundrov, Brno-Komín,
Brno-Maloměřice, Brno-Obřany, Brno-Tuřany, Brno-Žabovřesky, Brno-Židenice,
Bučovice, Dolní Kounice, Heršpice, Hostěrádky-Rešov, Hrušky, Hrušovany u Brna,
Kobeřice, Kobylnice, Kovalovice, Křenovice, Lovčičky, Malešovice, Medlov,
Mělčany, Měnín, Milešovice, Modřice, Moravany, Moravské Bránice, Moutnice,
Němčičky, Neslovice, Nížkovice, Nové Bránice, Ořechov, Otnice, Pozořice,
Pravlov, Rajhrad, Rajhradice, Silůvky, Sivice, Sokolnice, Syrovice, Šaratice,
Telnice, Těšany, Trboušany, Tvarožná, Újezd u Brna, Unkovice, Vážany,
Viničné Šumice, Želešice, Židlochovice